tigertillior

Från Tiger till Ior!

Från tiger till Ior är en föreläsning i två delar med temat psykisk ohälsa.

Det går att bara välja en del, men det är rekommenderat att slå ihop båda delarna med en liten paus mellan.

Den jonglerande killen med rosa keps

(låg självkänsla, motgångar och bekräftelsebehov)

I den här delen berättar Bobbo om sin uppväxt och hur han och hans syster blev behandlade av sin pappa.

Hur den behandlingen ledde till att han växte upp med extremt låg självkänsla och pressen han kände när han trodde att han behövde prestera och göra saker för att räcka till. Han pratar om utanförskap, hur han kände att han inte passade in eller känna sig förstådd på grund av sitt intresse för jonglering. Bobbo berättar om motgångar från bland annat lärare, arbetsförmedling och många andra som sa åt honom att "sluta drömma", "lägg din energi på något viktigt", "du kommer aldrig kunna ta dig någonstans med jongleringen" och många liknande saker. Han pratar om vikten med att tro på sig själv och våga gå sin egna väg oavsett vad andra tycker och tänker. Föreläsningen avslutas med några tips och övningar för att stärka din självkänsla och så berättar Bobbo hur han mot alla odds lyckats uppnå drömmen han haft sen han var 10 år. Att leva som underhållare. 

På andra sidan skärmen

(depression, ångest och datorspelsberoende)

Den här delen är lite mörkare. Bobbo berättar hur han gick från att stå på scen flera gånger i veckan till att gå in i en djup depression med social ångest till en sån grad att han inte kunde lämna sin lägenhet på flera år.
Här pratar han också om hur han utvecklade ett beroende för datorspel och de negativa effekter det hade. Bobbo tar inte bara upp de negativa sakerna med att spela datorspel. Han vill även lyfta fram viktiga bra saker med det, vad är det som lockar med att spendera så mycket tid vid datorn och hur viktigt det är för vissa personer. Ni får också höra hur Bobbo med hjälp utav datorspel och streaming räddade livet på en kille. Han pratar också om hur han fick kämpa i flera år innan han fick hjälp från psykiatrin, och senare hur både arbetsförmedlingen och socialtjänsten vägrade hjälpa honom ut i arbetslivet igen. Det hela avslutas med att Bobbo berättar vad han gjorde för att vända sitt mående till det bättre och hur han nu hittat tillbaka till scenen och lever som underhållare på heltid.